fredag 16 januari 2009

Barn & Finkläder

Så var det fredag igen.
Skönt med lite helg men för vissa kan det också vara arbetshelg. Vår familj har ledigt och vi åka neråt i landet, Skara närmare bestämt. Där ska vi till domkyrkan på dop. Det är barnens kusin Elvira som ska döpas.
Emil och Felicia ( mina barn ) är förväntansfulla. De är nämligen väldigt förtjusta i dop. Inte bara att få träffa alla nära och kära. Utan att få gå i Kyrkan.
När de brukar åka till Mormor och Morfar ute i Hardemo vill de alltid åka till Kyrkan och gå på gudtjänst med Morfar. En del i att gå i Kyrkan är nog också att man klär sig lite extra fint vilket de gillar skarpt.
Tänk att när man blir lite äldre tycker man att finkläder är mest jobbigt och obekvämt att ha på sig medans i alle fall mina barn älskar att klä sig fina. Får se om de ändrar uppfattning om det senare i livet. De är i alle fall väldigt söta och stiliga i sina finkläder.

Höres igen

3 kommentarer:

 1. Hej, intressant ämne. Det är lite knäppt det där hur det kan ändra sig, det är nu ungefär ett och ett halvt år sedan du skrev det här inlägget? Har de fortfarande samma syn på finkläder?

  Våra döttrar är nu 10 och 12 och de har aldrig tyckt om att klä upp sig, men har vid finare tillställningar säger vi faktiskt åt dem att de måste (de är jättegulliga annars). Då skall de ha vit blus och svart kjol, eller vit skjorta och svarta byxor, alternativt svart skjorta och svarta byxor. Ibland kan de få ha finare tröja, men då skall de ha blus eller skjorta under. Ibland har de haft någon klänning. Vi är också ganska noga med att de har på sig finkläderna ordentligt, så de stoppar blusen-kjolen innanför skjortan byxorna, knäpper varje blusknapp-skjortknapp, och så.

  Vi kanske är lite "gammeldags" hårda på det, men man måste väl få ha lite regler för barnen även när de är större, om finkläder? Vi vill bara lära dem att klä sig lite bättre vid finare tillställningar, och det kommer vi hålla ganska hårt på tills de är 18. Till vardags har de i princip var de vill (så länge de inte springer runt i utmanande, urringat eller extra kortkort, men de har inte börjat med det än, och förhoppningsvis gör de det inte heller, i alla fall inte före de fyllt 18), men de har mest lediga fritidskläder-myskläder då.

  Det verkar stämma att de inte tycker det är speciellt bekvämt utan mest jobbigt, men det är ju bara ibland de behöver ha det.

  SvaraRadera
 2. Hej, anonym
  Som sagt då var det dags igen med dop för våran del. Och jag var ute i helgen o letade kläder som barnen skulle ha, samt finskor.
  Jag kom hem med en skjorta till sonen som han gillade skarpt och sa, -" mamma jag får väl ha mina finbyxor till?" Givetvis svarade jag. Min dotter fick ett par stumpbyxor vita som hon ska ha till sin mörkblåa sammetsklänning, hon ville ta på sig dem direkt, jag fick bromsa henne och tala om att spara dem tills denna helg som kommer.

  Dessutom fixade jag stövletter och snygga finskor till dem som de gärna skulle sova i om de fick.

  Jag kan nog säga att de fortfarande gillar finkläder skarpt och skulle nog ha på sig det mer om de fick.
  Jag kan tänka mig att det ändrar sig med åren men jag får passa på att suga på karamellen så länge den varar.

  hörs vinäger

  SvaraRadera
 3. Hej, jag glömde kolla först, men såg ditt inlägg nu och hoppas verkligen du ser det här. Jag har lite tips i så fall om du vill att de skall klä upp sig.

  *Så länge de inget vet, berätta inte om alla barn som avskyr finkläder. Det kan skapa idéer.
  *Tala om för dem att du tycker det är viktigt att klä upp sig för fester och liknande, så länge de fortfarande gillar det. Då kanske de ser det som något naturligt man gör ibland även om de hatar det om några år.
  *Försök att alltid klä dig själv i alla fall lite bättre om barnen skall vara finklädda. Jag var på en fest förra året, två flickor hade vit blus och svart kjol och deras föräldrar var ganska slarvigt klädda! Flickorna är väldigt gulliga annars, men den gången tjatade de mest om hur jobbigt de tyckte det var att behöva ha sådana kläder. Föräldrarna skällde och sa att de skulle hålla tyst och bara göra som de blev tillsagda. Sedan spillde ena flickan på blusen (ren olyckshändelse), då blev pappan ganska arg och skällde. Klart man kan begära att barnen klär sig fint på fester, men käppt när föräldrarna själva inte ens klädde upp sig det minsta lilla.

  SvaraRadera