onsdag 21 april 2010

Föreläsning!

Igår var jag på en super föreläsning med Lisbeth Pipping. En underbar kvinna som trots det hon fått varit med om är en lycklig och framgångsrik kvinna idag.
Lisbeth har skrivit boken "Kärlek och stålull", som jag inte haft äran att få läsa ännu men det kommer att bli av inom en snar framtid.

Lisbeth berättar under föreläsningen om hur hon har haft det under sin uppväxt tillsammans med sin mamma som var utvecklingsstörd. Hon berättar om olika incidenter från hennes uppväxt och även om händelser för andra familjer (barn) som har varit i samma situation som henne själv. Hur hon fick bli mamma åt sin egen mamma redan som barn. Det var inte hennes mamma som tröstade henne när hon blev rädd eller var sjuk, utan det var hon som tröstade hennes mamma.

Hon berättar att hon fick sitta upp med sin mamma och kolla på tv på kvällarna, vilket alla barn kanske vill göra med sina mammor. Men det hon kollade på var ex. fåglarna, och andra filmer. Och när det blev något otäckt var det inte hon som fick krypa in i sin mammas famn och blunda tills det otäcka var över, utan det var hennes mamma som gjorde det. Och Lisbeth som fick hålla om sin mamma och tala om när det otäcka var borta samt berätta vad som hände så mamma inte skulle missa något av filmen.

Jag vill bara säga att man har det verkligen bra. Tänk så många barn som far illa för att socialtjänsten inte tar tag i problemen. Att agera i tid, att lyssna på första signalen, första anmälan som kommer in, ta det på allvar. Utred redan då! Man blir så arg på samhället som inte lyssnar på tydliga signaler som störmmar in från grannar, släkt och bekanta, som berättar att det är något som är fel, ett barn far illa!
Jag vill påpeka att Lisbeth var noga med att tala om att hon idag vet att det inte är hennes fel, utan att hon inte fått information om att hennes mamma inte förstod att hon gjorde fel.

Beskrivning från boken Kärlek och Stålull skriven av Lisbeth Pipping.
I den här boken berättar författaren om sin uppväxt med en utvecklingsstörd mamma. Den ger en insikt om hur en svår barndom kan gestalta sig och att omgivningen måste våga reagera och agera när man misstänker att barn far illa. Men Lisbeth förmedlar också hopp och optimism. Trots svårast möjliga utgångsläge kunde hon vända sina villkor och skapa sig ett bra liv. Det gör att boken ändå är lätt och livsbejakande att läsa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar